נשים בעמדות מפתח במגזר הציבורי

נשים בעמדות מפתח במגזר הציבורי

למה הכותרת הזו כל כך מבלבלת? 'נשים בעמדות מפתח במגזר הציבורי' הוא אחד המשפטים המורכבים שכתבנו לאחרונה. הוא מורכב משום שלכאורה זה נראה לנו טבעי- בשנת 2023 הגיוני שתהיה נוכחות נשית משמעותית בעמדות מפתח במגזר הציבורי, אבל בפועל המצב עדיין עגום ואנו רואות מיעוט נשי בעמדות המשמעותיות.

ישנו המובן מאליו- הממשלה ושלוחותיה. אנו רואות נוכחות דלה במיוחד של שרות מכהנות בממשלה הנוכחית, אך לא זו בלבד, גם מנכ"ליות של משרדים ממשלתיים כמעט ולא קיימות (בזמן כתיבת המאמר, התפטרה סמנכ"לית נוספת במשרד החינוך- גלי נהרי, סמנכ"לית מינהל עובדי הוראה) אבל זו לא רק הממשלה. גם בממשלות עתירות שרות (יחסית כמובן), אחוז הנשים בעמדות בכירות לא היה גבוה. 

התקשורת עוסקת בנושא, לא כל הזמן ולא בעוצמה שיכולה לשנות, אבל יש עיסוק, יש הפניה של תשומת לב הציבור לנושא הזה ובכל זאת זה ממשיך. גם אנחנו בנטע מדברות על הנושא, כותבות עליו ובכל זאת יודעות שזה לא מספיק. אנחנו יכולות לדבר שוב על הסיבות, יכולות לכעוס ולמחות, אבל צריך משהו אחר ולכן אנחנו מציעות זווית אחרת- הגיע הזמן לפעול והנה, אנו מגישות לך טיפים לניהול קריירה במגזר הציבורי, ניהול קריירה שיקדם אותך לתפקידים המשמעותיים ביותר.  

  • הכירי את המערכות– תפקידים במגזר הציבורי לא נמצאים במודעות דרושים שגרתיות. הדרך למשרות הללו עוברת דרך מכרזים וקולות קוראים. חפשי את המכרזים האלו. הם נמצאים באתרים של משרדי הממשלה, של עיריות, של משרדים ציבוריים שונים, הם נמצאים באתרים ייעודיים (דוגמת- https://www.govo.co.il/ ) , הם נמצאים במערכת של נציבות שירות המדינה https://www.gov.il/he/service/apply_for_a_civil_service_job_via_tenders_system   וכמובן שניתן לאתר אותם באמצעות קבוצות פייסבוק ולינקדין רלוונטיות.  
  • הכירי את השלבים במגזר הציבורי הדרך למשרות עוברת דרך – מרכזי הערכה, מבחנים, ראיונות וימי הערכה ולבסוף ועדת בוחנים.  
  • אל תהססיתפני לכל מכרז שצד את תשומת הלב שלך, אל תחתרי רק לאלו שאת בטוחה שיש לך יותר סיכוי לעבור, זו לא הדרך. אל תתני לסובבים לרפות את ידייך ולערער את בטחונך. אנחנו שומעות מנשים רבות את החשש שהרבה מכרזים "מכורים" מראש ולכן כלל לא מנסות. תשלחי. תפני. תראי נוכחות.  
  • הגיעי מוכנה לוועדה במכרז התכונני כמו לפני כל ראיון אחר, אבל אל תשכחי שפה את אחת אל מול שורה של מראיינים, זו סיטואציה שיכולה מעט להבהיל- נסי להביט בכל אחד מהמראיינים, להעביר את המסר שאת רואה את כל הניצבים מולך ושאת מתקשרת עם כולם. צרי קשר עין עם כל אחד מחברי הוועדה. הכיני סיפורי הצלחה ותזכרי שישנה אפשרות שחברי הוועדה לא מכירים את התפקיד שאליו את מתראיינת לעומק, הם מחפשים לראות יוזמה, אחריות, יצירתיות, ידע רב ובטחון ביכולות שלך.  
  • הכירי את המשרד והתפקיד- לקראת המכרז למדי על המשרד והתפקיד- קראי דוחו"ת מבקר המדינה על המשרד ומשרדים אחרים בתחומים קרובים, חפשי ברשת את ספרי תוכניות העבודה של המשרד (החומרים הללו מפורסמים ברשת והגישה אליהם קלה באמצעות חיפוש פשוט בגוגל). במסגרת ההכנה, חשבי על פתרונות לבעיות שאת יודעת שקיימות בתחום, כתבי לעצמך אג'נדה ברורה בתחום- בראיון תוכלי לספר על כיוונים עתידיים ולא רק על התנהלותך בעבר.  
  • לאחר שנכנסת לתפקיד (כי אין לנו ספק שעברת את כל השלבים)חזקי והגדילי את רשת הקשרים שלך (נטוורקינג), הקדישי לזה זמן מוגדר ביומן, זמן לטיפוח קשרים. במגזר הציבורי הקשרים משמעותיים במיוחד. המשיכי לשווק את עצמך ואת העשייה שלך ללא הפסקה, אפשר בקלות להעלם בתוך התפקיד ובין העובדים האחרים, אל תהיי שם. ספרי על הפעילות שלך, שתפי בהצלחות, הנכיחי את עצמך ואת פעילותך. אל תסמכי על כך שיראו את העשייה שלך, זה פשוט לא קורה מעצמו.  
  • קהילות נשים בתחום- אתרי נשים אחרות וחברי אליהן, אל תחששי מכך שהמקום צר מלהכיל נשים רק בגלל שאין הרבה מהן, יהיו רבות יותר אם תתאחדו. וזה אולי המסר החשוב ביותר- כדי שיהיו עוד נשים בעמדות מפתח, אנחנו צריכות לאחד כוחות, לסייע לנשים אחרות להתקדם, לדעת שאישה בתפקידים הללו לא מייצגת רק את עצמה.  

את יכולה. אנחנו יכולות. נשים יכולות להתקדם במגזר הציבורי. למרות המצב הנוכחי.  

נשים במלחמה 

המצב כיום מביא איתו אתגרים שלא הכרנו: נשים משלבות בין קריירה לבית בתנאים בלתי אפשריים ונאלצות להתמודד עם ירידה בהכנסות ופגיעות בשוק העבודה. יחד עם זאת, הסולידריות הנשית נוכחת בכל הכוח, לצד יוזמות תמיכה חדשות. מוזמנות לקרוא עוד על המצב והפתרונות במאמר המלא.

לקריאה >

10 שאלות עם תחיה בן צור

כשהייתה ילדה, היא חלמה על מסעות ברחבי העולם ולא דמיינה שתהפוך למנהיגה בתעשייה. היא מוצאת השראה בציורים של פרידה קאלו, לומדת משגיאות העבר וממשיכה בכל הכוח גם בתקופות מאתגרות. אם הייתה יכולה לחזור אחורה בזמן, היא הייתה ממליצה לעצמה לסמוך על האינטואיציה שלה ולא לפחד לדרוש את מקומה. קבלו את תחיה בן צור – ראיון מלא באומץ, תובנות ועמידה נחושה על עקרונות.

לקריאה >

נשים חרדיות בעולם העבודה

אנו רגילות להתייחס לעולם העבודה כזירה א-דתית. עולם העבודה, כמובן, מורכב מבני ובנות דתות שונות על קשת רחבה של חילוניות-דתיות, אך כמעט ולא נהוג לשוחח על דת ואמונה בהקשרים תעסוקתיים. בשנים האחרונות, אנו עדות לשינוי מהותי שמתרחש ומוסיף היבטים חדשים לשיח על נשים בעולם העבודה – השתלבותן של נשים חרדיות במגוון רחב של תפקידים ותחומים.

לקריאה >