היא היתה מנחת קבוצות, לפני שניהלה את תחום חופש הדת בקרן החדשה לישראל; הבחירות של נובמבר 2022 הפילו אצלה אסימון וכך הקימה את מיזם 50:50, שחזונו השאפתני הוא שבכל מוקדי קבלת ההחלטות בישראל ישבו לפחות 50% נשים. היא הלכה לקמפיין גיוס המונים, בלי לדעת כלום על התחום, הימרה על כל הקופה והצליחה. קבלו את הריאיון עם האישה שעבורה ייאוש הוא לא תכנית עבודה.
שם: יעל יחיאלי
גיל: 46
מצב משפחתי: נשואה שלא דרך הרבנות + 2
- מה עושה בחיים?
מייסדת ומנהלת מיזם 50:50 – שקם במטרה שיהיו 50% נשים בכל מוקדי קבלת ההחלטות בישראל. - מה רצית לעשות כשהיית ילדה?
לא זוכרת… לא היה משהו ספציפי שרציתי. - צייני דמות שהשפיעה עלייך, ולמה?
רות ביידר גינסבורג – שופטת בית המשפט העליון של ארצות הברית, השפיעה עליי מאוד. היא היתה האישה השופטת השנייה בארה"ב, והגיעה למוקד קבלת החלטות מאוד משמעותי כנגד כל הסיכויים. מעבר לכך היא גם היתה אישה מצחיקה עם חוש הומור מעולה. כמו שאני רואה את זה, היא הקדימה את זמנה בהמון דברים הקשורים בעשייה פמיניסטית. לצערי לא פגשתי אותה אבל מהרגע הראשון שהתוודעתי אליה אימצתי אותה כאימא גדולה. הציטוט המפורסם שלה: "נשים שייכות בכל המקומות בהם מתקבלות החלטות" הוא השראה למיזם שלי, שמטרתו שתהיינה 50% נשים בכל מוקדי קבלת החלטות, כדרך לתקן את החברה. - 2-3 אבני דרך משמעותיות בחייך המקצועיים?
הייתי מנחת קבוצות הרבה שנים. משם קיבלתי את הערך הגבוה של דינמיקה קבוצתית – שבא לידי ביטוי גם בשולחן קבלת החלטות. המטרה שסביב שולחן מקבלות ההחלטות ישבו 50% נשים הוא לא שינוי טכני. הדינמיקה סביב השולחן באמת משתנה. ציון הדרך השני הוא מהתקופה בה ניהלתי בקרן החדשה לישראל את תחום חופש הדת. העבודה שם נתנה לי כלים לעבודה עם שינוי חברתי וקביעת מדיניות. אבן הדרך השלישית היא כמובן פתיחת המיזם שלי, 50:50 ויציאה לדרך עצמאית למען החלום הגדול. הקמתי את המיזם מיד אחרי בחירות נובמבר 2022, כשממשלת בנט ולפיד נפלה וקיבלנו את הממשלה הגברית, הימנית והשמרנית ביותר מאז ומעולם. הייתי בחרדה גדולה וזה מה שגרם לי לצאת לדרך. - מה הטעות הכי גדולה שעשית במהלך דרכך המקצועית?
עם תחילת המיזם, יצאתי להד סטארט במטרה לגייס חצי מיליון ש"ח; הגעתי בלי ניסיון קודם ובלי להכיר את הכללים של גיוס המונים, רק עם אמונה יוקדת בחזון ותוכנית העבודה וחשבתי שאנשים יתמכו בי. מסתבר שגיוס המונים זו תורה שלמה. בהיעדר ידע בחרתי באסטרטגיה של הכל או לא כלום, כלומר, אם לא מצליחים לגייס את כל הסכום, הכל חוזר לתורמים. הגיוס ארך 50 יום, וחמישה ימים לפני סוף הגיוס עמדנו על 170,000 ש"ח מתוך 500,000, שנתרמו על ידי 870 תורמות ותורמים. מספר התורמים והתורמות הגבוה היה מרשים, אבל זה עדיין נראה אבוד. ואז אח שלי החכם, הציע שנבקש מכל מי שתמכו לשלוח את ההודעה על המיזם לעוד 10 אנשים. וכך היה. בתוך חמישה ימים הגענו ל530,000 ש"ח. עמדנו ביעד הגיוס. אגב, אחד מהדברים המשמחים בגיוס ההמונים הוא ש40% מהתורמים היו גברים. זה די נדיר לגיוסים פמיניסטיים, בדרך כלל היחס הוא 90:10. זה מסתדר עם המסר החד משמעי שלי: שוויון בין המינים טוב לנשים ולגברים. - כיצד היא השפיעה על המשך הדרך שלך?
בדיעבד אולי זאת לא היתה טעות, כי למדתי ממנה המון. עד היום, כשאומרים לי "אין סיכוי" אני אומרת, הנה. עובדה. למשל, הרבה פעמים אומרים לי שאין סיכוי שיהיו 50% חברות כנסת. אני מאמינה שאנחנו נצליח, כנגד כל הסיכויים. ההצלחה של הגיוס נתנה לי שנה שלמה לעבוד, בלי לגייס כסף. היינו 2.25 עובדות, ועשינו מהפכה מטורפת ברשויות המקומיות. ב-90% מהרשויות בהן רצו נשים, יש עלייה במספר הנשים במועצות, ויש 20 רשויות שהגיעו ל50% נשים, לעומת 2% קודם. המיזם 50:50 עובד לפי מודל שמצליח גם במקומות אחרים בעולם – קבוצת פעילות ופעילים מקומית שפועלת לקידום שוויון מגדרי בעיר. לקראת הבחירות הבנו שהדרך להגיע ל 5050 היא בבניית רשימות ריצ'רץ' – אישה, גבר, אישה גבר וחוזר חלילה. בבחירות 2018 המון נשים רצו ולא נכנסו. כשבחנתי את זה, ראיתי שהרשימות היו מסודרות כך שבשני המקומות הראשונים היו גברים ואז נשים לא נכנסו. לקראת בחירות 2024 התעקשנו על רשימות ריצ' רצ' – אחד אחת, וזה שינה את התמונה. - אם היית פוגשת היום את עצמך בגיל 16, איזו עצה היית נותנת לעצמך?
ללכת עם מה שמעצבן אותי ולתקן. אז לא הבנתי שאפשר לתקן כל דבר שמעצבן אותך. - מה מרגיע אותך אחרי יום ארוך?
כוס בייליס עם קרח. - מה המצפן שלך שמורה לך את הדרך והכיוון?
אני מאמינה בלמידה ממקומות אחרים. מאמינה בלהעתיק. אם יש משהו שעובד – צריך עשות אותו גם במקומות אחרים בעולם. אין צורך להמציא את הגלגל מחדש. עוד מצפן שלי הוא אינטואיציה; אם משהו מרגיש לי לא נכון – פשוט לא לעשות אותו. - עם מה את נרדמת בלילה?
מתישה את עצמי ומגיעה למיטה גמורה. - מסר לאומה:
יאוש זו לא תוכנית עבודה, ואין שוויון שמגיע מעצמו, תמיד נצטרך לפעול.
לאתר המיזם: https://5050il.co.il/