בחירה תעסוקתית

בחרת כבר? בעצמך, הכוונה, בחרת בעצמך? 

כן, אנחנו יודעות ש"לבחר בעצמך" זו קלישאה, אבל אנחנו מדברות על משהו קצת אחר, על הבחירה בזהות התעסוקתית שלך. נסי להתבונן על חייך בכנות ולענות לעצמך על השאלה – האם בחרת בעיסוק שלך או שמצאת את עצמך נשאבת אליו, אולי בכלל מנותבת אליו?  

הכל מתחיל בבחירה עצמה, בשיקולים שמנחים אותנו בעת בחירת המקצוע. לכל אחת יש את רשימת השיקולים שלה, חלקם נובעים מצרכים, חלקם מחסמים וחלקם מרצונות. אנו מציעות לך לחזור לרגע שבו עמדת בפני ההחלטה. נסי להיזכר מה היו השיקולים ואיזו עמודה הייתה הארוכה ביותר בטבלה – צרכים, חסמים או רצונות? ואם נעמיק ברשימת הרצונות, מה נראה שם? האם נראה את התשוקות המקצועיות שלך?  האם נראה את החלומות? האם נראה את השילוב של הכרה בכישורים שלך יחד עם הרצונות והתשוקות? כמה מקום באמת נתת לעמודה הזו במעמד ההחלטה?  

כל אישה נדרשת, בשלב מסוים בחייה, לקבל החלטה שעשויה להשפיע עליה לשנים רבות, אלא שבמקרים רבים, אנו כלל לא מודעות לכך שזהו אחד הרגעים הללו, רגעי ההכרעה המקצועית: 

בחירת תחום הלימוד (האקדמי או המקצועי) וכנגזרת ממנו – בחירת העיסוק.  

מדובר בהחלטה שאנו נדרשות לקבל, אך בפועל, לעיתים קרובות, זו בחירה שאנו מוצאות את עצמנו נסחפות אליה.  

בואי ננסה להבין מה קורה ברגע הזה בחיים ומה השיקולים שמובילים להחלטה: 

  • היכולת להתקבל לתחום, על בסיס תעודת הבגרות וציון הפסיכומטרי – במקרים רבים נשים מוותרות על תחומים שמעניינים אותן, בשל החשש שלא יתקבלו לתחום או צורך בשיפור ציונים, דבר שעלותו גבוהה, גוזל זמן ואנרגיה ודוחה את תחילת הלימודים.  
  • התאמה לתחום על בסיס נטיות כלליות שזיהינו עוד בגיל ההתבגרות – חוזקות בתחומים מסוימים, קשיים בתחומים אחרים מכירות את התפיסות המקבעות שאנחנו שומעות לאורך השנים? "את לא חזקה עם מספרים" או "את כותבת נהדר" והכל מבוסס על ההתנסויות שחווינו בבתי הספר, כשלעיתים הן נובעות מכימיה לא טובה עם המורה או מבחן שהשתבש והתוצאה קיבעה את המחשבה שלנו ושל הסובבים אותנו לגבי היכולות שלנו. גם הצלחה בתחום מסויים עשויה להתקבע מבלי לאפשר לפתוח אפשרויות נוספות. 
  • אפשרויות הפרנסה בעתיד בתחום האם זהו מקצוע שהביקוש אליו גדול מההיצע התעסוקתי? האם זה מקצוע שהעתיד עוד לפניו, או שכמו מקצועות אחרים גם הוא ייעלם בשנים הקרובות?  
  • תפיסות חברתיות הנוגעות לתחום – תחומים רבים נתפסים כ"נשיים" או "גבריים" והתפיסות הללו מרחיקות או מקרבות נשים לאותם מקצועות. אלו לא בהכרח תפיסות שנאמרות בקול רם, אלא מוטמעות בנו לאורך השנים.  
  • מבט על העתיד ובחירה בתחום שיאפשר השגת מטרות אישיות אחרות נשים רבות בוחרות במקצועות שיאפשרו להן לעבוד, לצד הקמת משפחה. זה שיקול שאנחנו שומעות ללא הרף מנשים, וכמעט ולא קיים אצל גברים. מקצועות או תפקידים, שבהם עובדים שעות מועטות יותר, מתוגמלים פחות ויותר קשה להתקדם בהם. 
  • תשוקה לתחוםלכל אחת מאתנו יש תחומי עניין שונים, אזורים שבהם אישה מרגישה יותר בנוח, אבל במקרים רבים עניין או תשוקה לתחום יכולים להתפתח לאורך החיים,  לאור חוויות שאנו חוות ונסיון שנרכש. נשים רבות לא יודעות לומר בגילאי הבחירה איפה נמצאת התשוקה שלהן ולכן שיקול זה כמעט ולא בא לידי ביטוי בהחלטה המשמעותית כל כך.  

לכאורה, נעשות בחירות, כלומר ישנו חופש בחירה אצל מרבית הנשים, אבל בפועל אנו יכולות לזהות אלמנטים שמרחיקים אותנו מהבחירה האמיתית. הבחירה שאולי היינו מאמצות אילו לא היתה רשימת השיקולים שלפנינו.  

האם התשוקה לתחום היא זו שצריכה לעמוד בראש מערך השיקולים? התשובה אינה חד משמעית והיא  משתנה לאור משתנים נוספים בחיים של כל אחת ואחת. האם היא צריכה להיות בין רשימת השיקולים? בוודאי.   

אם אתן נשים צעירות שעומדות לפני בחירה לימודית או תעסוקתית, או שכבר בחרתן וכעת אתן שוקלות שינוי, אם אתן אמהות לנערות או לנשים צעירות – קראו שוב את רשימת השיקולים ונסו לנקות את השיקולים המוטים ולסייע לעצמכן או לבנותיכן לבחור נכון, לבחור במקצוע שיהווה נקודת מפגש בין התשוקות, הכישורים, היכולות והחוזקות.  

 

נשים במלחמה 

המצב כיום מביא איתו אתגרים שלא הכרנו: נשים משלבות בין קריירה לבית בתנאים בלתי אפשריים ונאלצות להתמודד עם ירידה בהכנסות ופגיעות בשוק העבודה. יחד עם זאת, הסולידריות הנשית נוכחת בכל הכוח, לצד יוזמות תמיכה חדשות. מוזמנות לקרוא עוד על המצב והפתרונות במאמר המלא.

לקריאה >

10 שאלות עם תחיה בן צור

כשהייתה ילדה, היא חלמה על מסעות ברחבי העולם ולא דמיינה שתהפוך למנהיגה בתעשייה. היא מוצאת השראה בציורים של פרידה קאלו, לומדת משגיאות העבר וממשיכה בכל הכוח גם בתקופות מאתגרות. אם הייתה יכולה לחזור אחורה בזמן, היא הייתה ממליצה לעצמה לסמוך על האינטואיציה שלה ולא לפחד לדרוש את מקומה. קבלו את תחיה בן צור – ראיון מלא באומץ, תובנות ועמידה נחושה על עקרונות.

לקריאה >

נשים חרדיות בעולם העבודה

אנו רגילות להתייחס לעולם העבודה כזירה א-דתית. עולם העבודה, כמובן, מורכב מבני ובנות דתות שונות על קשת רחבה של חילוניות-דתיות, אך כמעט ולא נהוג לשוחח על דת ואמונה בהקשרים תעסוקתיים. בשנים האחרונות, אנו עדות לשינוי מהותי שמתרחש ומוסיף היבטים חדשים לשיח על נשים בעולם העבודה – השתלבותן של נשים חרדיות במגוון רחב של תפקידים ותחומים.

לקריאה >