רילוקיישן, מילה אחת וכל כך הרבה רבדים ומשמעויות. מילה שטומנת בחובה מושגים או מחשבות על שינוי, על עולמות אחרים, שפות אחרות, הזדמנויות עד מעבר לאופק. מדובר על מעבר מסניף לסניף, ממשרד למשרד, העתקת מקום העבודה הפיזי.
בפועל, הרילוקיישן – מעבר למדינה אחרת, מייצר, לצד ההזדמנויות גם אתגרים רבים, בעיקר עבור מי שעובר/ת ללא עבודה מובטחת. עבודה, מעבר להיותה מקור פרנסה, מהווה גם עוגן חברתי, במקרים רבים, מקור שמסייע להשתלב בסביבה הזרה ומסגרת, שפעמים רבות מקלה על השינוי.
כאשר אנו בוחנות את שבילי הקריירה השונים של נשים, ניתן לראות הפסקות בדרך. הפסקות שאנו בוחרות להגדיר כ"תחנות עגינה". רילוקיישן בעקבות עבודה של בן או בת הזוג היא דוגמה להפסקה או בשפתנו – תחנת עגינה.
ההגירה היא אתגר אישי, זוגי ומשפחתי. היא משפיעה על כל אחד במשפחה באופן שונה, בהתאם לגיל ולמצב הרגשי שעמו התחילו את המסע. כמו בהרבה מקרים בעולם העבודה, נשים רבות מוצאות את עצמן עוצרות את הקריירה שלהן (בהנחה שזהו רילוקיישן מקצועי של בן או בת הזוג שלהן). הן מגיעות למדינה החדשה ללא עבודה שממתינה להן ועם צורך לסייע לשאר בני המשפחה להתמודד עם השינוי. בן או בת הזוג נקלטים במקום עבודה חדש, הילדים נדרשים להסתגל למסגרות לימודים ומסגרות חברתיות; לעיתים נדרש לימוד של שפה חדשה ובגזרת ניהול הבית יש התמודדויות בירוקרטיות מקומיות, שעלולות להיות מסורבלות לאדם זר. כך קורה שנשים, כשהן הצד שלא עובד בשכר ברילוקיישן, לוקחות על עצמן את כל תהליך ההסתגלות והבירוקרטיה ולא נשאר להן זמן או אנרגיה להשתלב בשוק העבודה, מעבר לכך שלא תמיד יקבלו אישור לעבוד במדינה החדשה. התוצאה היא שבעוד שהן עוברות תקופה משמעותית מבחינת העשייה שלהן, כאשר הן מנסות לתרגם אותה לעולם העבודה, כשהן שבות לחפש עבודה, הן לא מצליחות.
בנקודת הזמן הזו, יכולים לקרות מספר דברים – נסיגה, עמידה במקום או התקדמות. כאשר את מתכננת רילוקיישן, חשוב להכניס גם את השלב הזה לתוכנית ולנתב את ההסתגלות, כך שלא תפגע בסיכוייך להמשיך את הקריירה כפי שאת בוחרת. בין כל הרשימות שבוודאי תערכי, הקדישי זמן לרשימה נוספת – רשימת הקריירה שלך!
- לימודים. לא משנה באיזה תחום את עוסקת, סביר להניח שיהיו בו התפתחויות בשנה הקרובה. תעקבי אחרי השינויים בתחום, תלמדי – בין אם בקורס מקומי או בלמידה מרחוק. הישארי מעודכנת.
- בין כל הפעולות שתצטרכי לעשות בסביבה החדשה בהיבט החברתי, נסי לייצר קשרים עם קולגות מקומיות. קשרים חברתיים הופכים להיות משמעותיים לקראת מציאת עבודה בעתיד.
- אם אין לך יכולת לעבוד במדינה שבה תתגוררי, נסי לשמר אחוז מסויים של העסקה מרחוק בחברה שבה עבדת לפני העזיבה, או כשכירה או כפרילאנס. זה יכול להיות ייעוץ או סיוע במטלות ספציפיות, גם אם לא בדיוק התפקיד שהיה לך בעבר. זו דרך להישאר עסוקה, להתפרנס ולהישאר בתודעה של הקולגות בארץ.
- לפני החזרה לשוק העבודה, נסי לתרגם את העשייה הפרטית שלך לפעולות מעולם העבודה – תפעול למשל, אדמיניסטרציה ועוד. כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע, בתחום התעסוקה, ולהבין יחד אילו כישורים חדשים פיתחת בתקופה שבה לא עבדת ואילו כישורים חיזקת.
תקופת הרילוקיישן יכולה להיות תקופה של הקפאת הקריירה, אבל היא יכולה ואף רצוי שתהיה תחנת עגינה – זמן שבו תיטעני בידע ויכולות לקראת השלב הבא בקריירה.