העצירה כמנוף לצמיחה – מאמר מאת ד"ר לירן דנסקי ברנגה

העצירה כמנוף לצמיחה

איך לנצל את תקופת הקורונה להתבוננות וחשיבה על ההתפתחות המקצועית שלנו, ואיך להיערך ליום שאחרי?

רבות דובר על משבר הקורונה, שאנו נמצאים בשיאו, וההשלכות שלו על כל מישורי חיינו, בתוכם המישור התעסוקתי. המציאות החדשה שנכפתה עלינו, בה ארגונים נאלצים לצמצם באופן דרסטי את היקפי הפעילות שלהם, שמטה את הקרקע תחת רגליהם של רבבות עובדים. המצב מעורר חוסר וודאות, תסכול ודאגה ובקרב רבים מוביל גם לירידה בתחושת המסוגלות, הערך והדימוי העצמי.

החלטות ניהוליות בדבר מצבת כוח האדם, הנעשות מתוך אילוצי השעה ומצב המשק, אינן מעידות על ערכו של העובד. ככלל, חשוב לזכור שהערך שלנו כבני אדם אינו תלוי בהישגים שלנו או באם אנחנו מוגדרים כעובדים חיוניים. עם זאת, תחושות הבלבול, חוסר האונים וירידת הערך הן הגיוניות, טבעיות ומשתנות בעוצמתן. מטבע הדברים, התמודדות עם תחושות אלה יכולה להיות לא פשוטה. ככל שנכיר בהן, נשתף בהן את הקרובים לנו וניעזר בהם כמקורות עידוד ותמיכה, נוכל להכיל ולהתמודד איתן טוב יותר.

באופן אירוני, מצב משבר קיצוני שכזה טומן בחובו הזדמנויות רבות, בהן האפשרות להתבונן מחדש על מה שמשמעותי וחשוב לנו בחיינו. יש לנו הזדמנות לשאול את עצמנו שאלות שלרוב איננו עוסקים בהן בימי שגרה: מהם הערכים שאנו מחוברים אליהם? עד כמה הם מקבלים ביטוי בחיינו? האם שגרת חיינו נראית כפי שהיינו רוצים? עד כמה אנו מוצאים עניין, הנאה וסיפוק בתחום העיסוק שלנו?

זה זמן טוב לשהות עם שאלות מסוג זה ולהתבונן עליהן לאורך התקופה. עצם ההתבוננות היא חשובה, גם אם לא נמצא תשובות ברורות לכל השאלות. במהלך ההתבוננות אנו עשויים לגלות פעילויות שמושכות וממלאות אותנו באנרגיה ובתחושת זרימה. יש שיגלו כמה חיבור ומשמעות הם מוצאים בעבודתם דווקא בהיעדרה. זה גם זמן לשים לב ליכולות ולדרכי התמודדות, שייתכן ולא היינו מודעים להן, אשר עשויות לפרוץ החוצה דווקא בתקופות בהן אנו ניצבים בפני אתגרים משמעותיים.

החוסן האישי שלנו נבנה, בין היתר, באמצעות הבחירה לראות קדימה, לחשוב על היום שאחרי המשבר, ולהתכונן לחזרה עתידית לשגרה, גם אם היא אחרת מזו שהיתה מוכרת לנו עד כה.

ישנן מגוון דרכים בהן נוכל למנף את התקופה הנוכחית למקום של התפתחות מקצועית.

העמקת הידע המקצועי, פיתוח כלים ומיומנויות

יש לנו אפשרות להעמיק את הידע שלנו בנושאים מקצועיים שמעניינים אותנו במיוחד. לקרוא חומרים מקצועיים שלא הספקנו להגיע אליהם, לצפות בהרצאות מקוונות ואף להירשם לקורסים באמצעותם ניתן לפתח ידע ומיומנויות רלוונטיים לעבודה. כך  למשל, בעל עסק עצמאי יכול להירשם לקורס שיווק און ליין כדי לפתח את הפן השיווקי בעסק שלו ומנהלת מכירות שמעוניינת לעבוד בשוק הבינלאומי יכולה להיתרם מקורס אנגלית עסקית.

יכולות ומיומנויות חדשות שאנו מביאים לידי ביטוי מתוך ההסתגלות למצב החדש יוכלו לשמש אותנו גם בעתיד ולפתוח לנו אפשרויות נוספות במסגרת העבודה. לדוגמא, אנו רואים עלייה ניכרת של שימוש באמצעים טכנולוגיים ע"י יועצים, מטפלים, מורים ומדריכים הממשיכים לספק את שירותיהם ללקוחות מרחוק ואף מפתחים שיטות הדרכה חדשות ויצירתיות.

עבור אלה מבינינו הנמצאים בחל"ת, יש ערך וחשיבות רבה לשמירה על קשר עם מקום העבודה. גם אם כרגע אין צורך ארגוני בעשייה העיקרית שלנו, כבימי שגרה, ניתן לברר כיצד אנו יכולים לסייע ולהוסיף ערך בדרכים אחרות. התמודדות שכזו עשויה לחזק את תחושת המעורבות והשייכות שלנו לארגון ולאפשר חזרה חלקה יותר לשגרה הן ברמה המנטלית והן ברמה המעשית.

תשומת לב ומתן ביטוי לחלומות ורצונות לצד שיקולים פרקטיים ומצב המשק

תשומת הלב להנאה והסיפוק שאנו חווים מעיסוק בפעילויות חדשות עשויה לחדד עבורנו כמה חשוב שנקדיש להן זמן לכשנחזור לשגרה. עבור חלק מאתנו, ההתוודעות אליהן עשויה אף לעורר למחשבה על האפשרות לפתח אותן גם כתעסוקה ממשית. עולם העבודה החדש הינו גמיש ופתוח ומאפשר מימוש ופרנסה באמצעות שילוב של כמה עיסוקים: מנהלת השקעות בבנק שהיא גם מדריכת פילאטיס או צלם שמעביר סדנאות בישול.

עצם המודעות לתחום שאותו אנו מעוניינים לפתח ולשלב במסגרת עיסוקנו היא משמעותית.
פיתוח של תחום מקצועי חדש דורש לרוב השקעה של זמן ומשאבים. במצב הנוכחי, סביר ששיקולים פרקטיים של פרנסה ובטחון תעסוקתי יקבלו קדימות ומשקל רב יותר, כך שרק לאחר החזרה וההתבססות בשגרה החדשה ניתן יהיה להתחיל לפתח תחום חדש בהדרגה.

בינתיים, ניתן לנצל את הזמן על מנת ללמוד יותר על תחום מקצועי שמעניין אותנו ולבחון את הדרכים להשתלב בו. אפשר לחפש מידע באינטרנט על תחומי עיסוק, מסלולי לימוד והכשרה או להצטרף לקורס מקוון שמאפשר חשיפה והתנסות ראשונית בתחום ספציפי )למשל, קורס תכנות למתחילים או קורס עיצוב גרפי(. בנוסף לכך, אנשים רבים נמצאים בבית ופנויים יותר בתקופה זו כך שניתן לנצל את ההזדמנות לפנות לאנשים העוסקים בתחומים המעניינים אותנו, לשאול אותם שאלות מרכזיות שאנו מעוניינים לברר ולקבל תמונה מהשטח.

אצל רבים, מרחב ההתבוננות שנפתח והזמן המוקדש לחקירה פנימית יכולים להוביל למסקנה שמסלול הקריירה שלהם אינו מדויק, ולעתים עד כדי תחושת מיצוי ורצון עז לערוך שינוי משמעותי. בטרם קבלת החלטות, חשוב להעמיק בבירור הסיבות העומדות בבסיס הרצון בשינוי, להבין את סוג השינוי ולתכנן את האופן המתאים ביותר להוציא אותו לפועל.

על מנת לקבל החלטה מושכלת בנוגע לכיוון תעסוקתי חדש חשוב לזהות ולמפות גורמים מרכזיים המרכיבים את הזהות המקצועית שלנו. גורמים כגון צרכים תעסוקתיים, תחומי עניין ומשיכה, יכולות וכישורים אותם אנו מעוניינים להביא לידי ביטוי בעשייה וכיוב'.

תהליך זה דורש זמן, מחשבה, התבוננות פנימית ומענה על שאלות כדי להעמיק את ההבנה אודות הזהות המקצועית שלנו. שאלות כגון:

  • באיזו מידה אני זקוקה לאינטראקציה בינאישית בעבודה? ואיזה סוג של אינטראקציה? (עבודת צוות, ניהול, מתן שירות, ייעוץ וכיוב')
  • לאיזו מידה של עצמאות אני זקוק/ה בעבודה כך למשל, יש אנשים הזקוקים למסגרת מובנית עם משימות מוגדרות על מנת להיות במיטבם בעשייה, לעומת אלה הזקוקים למידה רבה של חופש פעולה ומרחב לחשיבה והתנהלות עצמאית.
  • אילו מאפיינים, יכולות וכישורים אני מעוניינ/ת להביא לידי ביטוי בעשייה?

תהליך מסוג זה של התבוננות ולמידה אודות הזהות המקצועית שלנו הינו מאתגר ולעיתים דורש סיוע וליווי מקצועי. פנייה לפסיכולוגים תעסוקתיים מסייעת להבהיר את התמונה אודות הזהות המקצועית ולהבין אילו תחומים מקצועיים, סוגי תפקידים ומסגרות תעסוקתיות יכולים לאפשר ביטוי מיטבי שלה.

שמירה על אופטימיות וגמישות

אנשים שפוטרו מעבודתם ומעוניינים להשתלב בחזרה בתחום עיסוקם יכולים להכין את הקרקע ולמפות סוגי משרות ותפקידים אליהם יהיו מעוניינים לפנות. ניתן לנצל את התקופה לעדכון ושיפור קורות החיים, להכנה לראיונות עבודה והרחבת רשתות הקשרים. במיוחד בתקופה זו, ישנן הדרכות רבות בנושאים אלה ברשת. זה הזמן לגלות גמישות ולהרחיב את דרכי החיפוש שלנו, לפתוח או לרענן את חשבון הלינקדאין ולפנות למעסיקים פוטנציאלים דרך חברים, מכרים או קבוצות ווטסאפ )לאו דווקא מקצועיות, אפילו קבוצת הורים לילדי הגן רלוונטית(. ככל שנאפשר לעצמנו להיות יצירתיים בדרכי החיפוש נוכל להגדיל את מרחב האפשרויות.

חשוב לקחת בחשבון שייקח זמן לשוק העבודה להתאושש וייתכן שהחזרה למעגל העבודה תהיה כרוכה במידה של פשרה. במידה וישנה משרה בתחום המקצועי שלנו, גם אם בעמדה פחות בכירה, זו יכולה להיות הזדמנות להשתלב חזרה בעשייה ולהמשיך בתהליך צמיחה.

תקופות משבר, ובמיוחד תקופה זו, מאפשרות לנו לקחת צעד אחורה ולבחון מחדש את מה שחשוב לנו באמת. חוסר וודאות ושינויים כפויים אינם נוחים לאף אחד, אך הם גם מעודדים יציאה מאזור הנוחות, צמיחה והתפתחות.

נשים במלחמה 

המצב כיום מביא איתו אתגרים שלא הכרנו: נשים משלבות בין קריירה לבית בתנאים בלתי אפשריים ונאלצות להתמודד עם ירידה בהכנסות ופגיעות בשוק העבודה. יחד עם זאת, הסולידריות הנשית נוכחת בכל הכוח, לצד יוזמות תמיכה חדשות. מוזמנות לקרוא עוד על המצב והפתרונות במאמר המלא.

לקריאה >

10 שאלות עם תחיה בן צור

כשהייתה ילדה, היא חלמה על מסעות ברחבי העולם ולא דמיינה שתהפוך למנהיגה בתעשייה. היא מוצאת השראה בציורים של פרידה קאלו, לומדת משגיאות העבר וממשיכה בכל הכוח גם בתקופות מאתגרות. אם הייתה יכולה לחזור אחורה בזמן, היא הייתה ממליצה לעצמה לסמוך על האינטואיציה שלה ולא לפחד לדרוש את מקומה. קבלו את תחיה בן צור – ראיון מלא באומץ, תובנות ועמידה נחושה על עקרונות.

לקריאה >

נשים חרדיות בעולם העבודה

אנו רגילות להתייחס לעולם העבודה כזירה א-דתית. עולם העבודה, כמובן, מורכב מבני ובנות דתות שונות על קשת רחבה של חילוניות-דתיות, אך כמעט ולא נהוג לשוחח על דת ואמונה בהקשרים תעסוקתיים. בשנים האחרונות, אנו עדות לשינוי מהותי שמתרחש ומוסיף היבטים חדשים לשיח על נשים בעולם העבודה – השתלבותן של נשים חרדיות במגוון רחב של תפקידים ותחומים.

לקריאה >