נשים במלחמה 

המצב כיום מביא איתו אתגרים שלא הכרנו: נשים משלבות בין קריירה לבית בתנאים בלתי אפשריים ונאלצות להתמודד עם ירידה בהכנסות ופגיעות בשוק העבודה. יחד עם זאת, הסולידריות הנשית נוכחת בכל הכוח, לצד יוזמות תמיכה חדשות. מוזמנות לקרוא עוד על המצב והפתרונות במאמר המלא.

להיות אישה במדינת ישראל, בשנת 2024, זה לא דבר פשוט.  

למעלה משנה שישראל נלחמת מלחמה עצימה במספר גזרות- תושבי הצפון על קו הגבול מפונים מבתיהם, תושבי הצפון בקו הרחוק יותר מתמודדים עם ירי בלתי פוסק של טילים ופגיעה משמעותית בשגרת הלימודים והעבודה. תושבי עוטף עזה חזרו רק באופן חלקי לבתיהם. נשים רבות לוקחות חלק במערך המילואים, לתקופות זמן משתנות. נשים רבות נשארות בעורף, בעוד בני או בנות הזוג שלהן משרתים ומשרתות במילואים חודשים ארוכים. השילוב בין קריירה ובית מקבל הגדרות חדשות ומחייב התמודדויות שלא הכרנו בעבר.  

דו"ח שנכתב על ידי מרכז אדוה ומכון ון ליר בירושלים, בשיתוף קרן פרידריך אברט, בוחן את השלכות המלחמה על מצבן של הנשים. הדו"ח מקיף את כלל ההיבטים הקיומיים, ומתייחס כמובן גם לנושא התעסוקה. ממצאיו  מדאיגים, אם כי לא מפתיעים.  

על פי הדו"ח: 

באוקטובר 2023, כשליש מהנשים המועסקות (721.7 אלף) נעדרו מעבודתן. 

  • בנובמבר 2023: 17% מהנשים נעדרו משוק העבודה. 
  • נשים היוו 59% מהמצטרפים החדשים לדורשי עבודה.  
  • נשים היוו 68% מהמתפטרים ו-62% מהיוצאים לחל"ת. 
  • 53%  מבעלות העסקים הקטנים דיווחו על ירידה בהכנסות של מעל 50% במחצית הראשונה של שנת 2024 
  • 30%  מבנות הזוג של משרתי המילואים דיווחו על שינוי בסטטוס התעסוקתי שלהן במחצית הראשונה של שנת 2024 .  

כולנו מכירות את האתגרים של נשים בעולם העבודה הישראלי גם בימי שגרה, אך נראה שבעתות משבר, נשים משלמות מחירים גבוהים, הן בהיבט החברתי, הן בהיבט המשפחתי ובעיקר בהיבט התעסוקתי. משרתי ומשרתות המילואים מתמודדים עם קשיים עצומים, גם בהיבט התעסוקתי, אך ישנם חוקים המגינים עליהם. על נשים שמחזיקות את "חזית העורף" אין חוקים שמגנים ואין להן תמיכה מהמדינה. הן נאלצות למלא תפקיד הורי וביתי כפול: למצוא פתרונות להיעדר מסגרות בימים של החמרה ביטחונית, להתמודד עם חוסר היכולת לתפקד בעבודה באופן זהה לתפקודן בעבר ובמקרים רבים הן נתקלות באטימות מצד המעסיקים וחוסר הבנה למצבן, בעיקר בשל התארכות המלחמה ואובדן סבלנות מצד המעסיקים. גם במקרים של קבלה והכלה של המעסיקים, מתקשות נשים רבות להתמודד עם המצב ועם הדאגות והפחדים המלווים את התקופה הנוכחית.  

הדו"ח בודק את הנעשה בסוף שנת 2023 ובמחצית הראשונה של שנת 2024. מהכרות עם עולם העבודה, אנו יכולות להניח שכל עוד המלחמה נמשכת, המצב לא משתפר. השאלה עכשיו, היא מה עושות מכאן והלאה?   

בשם הסולידריות הנשית, אנו רוצות לנצל את הבמה, להצדיע לנשים שהקימו גופים לתמיכה בנשים ולהפנות אתכן, נשים שזקוקות לתמיכה הזו לפנות ולקבל אותה. 

העוגן למשפחות המילואים –  מערך התנדבותי הפועל ברחבי הארץ 
ומסייע למשפחות בהן בן או בת הזוג התגייסו למילואים וכוחות ההצלה. 

אחיות מברזל– מיזם של נשים חרדיות המסייעות לנשים מכל המגזרים שבני זוגן משרתים במילואים.  

עוטף עורף- תמיכה מבית ויצו בבני ובנות זוג של משרתי המילואים.   

פורום נשות המילואימניקים – פורום הקורא להכרה ומתן זכויות לנשות ומשפחות המילואים.  

מכירות גופים נוספים המספקים תמיכה לנשים בתקופה קשה זו? נשמח את תשתפו אותנו במייל-  

natta@netta.org.il 

והכי חשוב- אם את מרגישה שנקלעת למצב מורכב בהיבט התעסוקתי בעקבות המלחמה, פני אלינו ונראה כיצד נוכל לסייע.  

netta@netta.org.il  03-9400444 

10 שאלות עם תחיה בן צור

כשהייתה ילדה, היא חלמה על מסעות ברחבי העולם ולא דמיינה שתהפוך למנהיגה בתעשייה. היא מוצאת השראה בציורים של פרידה קאלו, לומדת משגיאות העבר וממשיכה בכל הכוח גם בתקופות מאתגרות. אם הייתה יכולה לחזור אחורה בזמן, היא הייתה ממליצה לעצמה לסמוך על האינטואיציה שלה ולא לפחד לדרוש את מקומה. קבלו את תחיה בן צור – ראיון מלא באומץ, תובנות ועמידה נחושה על עקרונות.

לקריאה >

נשים חרדיות בעולם העבודה

אנו רגילות להתייחס לעולם העבודה כזירה א-דתית. עולם העבודה, כמובן, מורכב מבני ובנות דתות שונות על קשת רחבה של חילוניות-דתיות, אך כמעט ולא נהוג לשוחח על דת ואמונה בהקשרים תעסוקתיים. בשנים האחרונות, אנו עדות לשינוי מהותי שמתרחש ומוסיף היבטים חדשים לשיח על נשים בעולם העבודה – השתלבותן של נשים חרדיות במגוון רחב של תפקידים ותחומים.

לקריאה >

10 שאלות עם אפרת דגן

הכירו את אפרת דגן – אחת מהנשים הבולטות והמובילות בתחום הגיוס הטכנולוגי! עם 25 שנות ניסיון והובלה בגוגל ותעשיית ההייטק, אפרת משאירה חותם בכל מקום. המומחית שמנהיגה את הקריירות העתידיות והדור הבא של המקצוענים. איך היא עושה את זה? קבלו הצצה מעוררת השראה:

לקריאה >