נשים חרדיות בעולם העבודה

אנו רגילות להתייחס לעולם העבודה כזירה א-דתית. עולם העבודה, כמובן, מורכב מבני ובנות דתות שונות על קשת רחבה של חילוניות-דתיות, אך כמעט ולא נהוג לשוחח על דת ואמונה בהקשרים תעסוקתיים. בשנים האחרונות, אנו עדות לשינוי מהותי שמתרחש ומוסיף היבטים חדשים לשיח על נשים בעולם העבודה – השתלבותן של נשים חרדיות במגוון רחב של תפקידים ותחומים.

על פי נתוני הלמ”ס, שיעור התעסוקה של נשים חרדיות עומד על כ-81%, פער של שני אחוזים בלבד מאחוז הנשים החילוניות המועסקות. כיצד נערך עולם העבודה החילוני לשילוב הנשים החרדיות? מדובר על קבוצה בעלת אפיונים חברתיים מובהקים, נורמות התנהגות ייחודיות ואין ספק שיש צורך להתייחס לכך.

מהי היערכות נכונה, אם כן? נחלק את זה לשני היבטים: מעסיקים ועובדים.

ישנם מספר דברים שמעסיקים צריכים להבין כשהם מחליטים להגדיר את החרדיות כאחד מיעדי הגיוס שלהם:

  1. למרות שהחרדיות נתפסות כקבוצה מוחלשת בהיותן נשים הזקוקות לפרנסה ובהנחה שהן מגיעות מחברה פחות נהנתנית, אנו מזכירות למעסיקים שהן נשות מקצוע וראויות לשכר השווה לכל איש ואשת מקצוע אחרים בתחום.
  2. התאמת חלל העבודה – נשים חרדיות לא יכולות לעבוד בחדר סגור עם גבר, למשל.
  3. במקום עבודה שבו מגישים אוכל, אפשרות לקבל אוכל כשר
  4. אנו ממליצות לכל ארגון המגייס נשים חרדיות, להתייעץ עם יועצות ארגוניות, שיסייעו בתיווך הסיטואציות המאתגרות שעלולות להיווצר.

גם עובדי הארגונים השונים נדרשים להתייחס לכח העבודה החדש בארגון.  חשוב להבין שישנם פערי תרבות ושפה בין העובדים החילונים והעובדות החרדיות, הן מגיעות מסביבה חברתית סגורה ומאוד בטוחה מבחינתן. לאורך השנים הן משתייכות למערכות עם הפרדה מגדרית, לבוש צנוע ונושאי שיח, השונים מאלו של החילונים. אחת הטענות שאנו שומעות מעובדות ועובדים בחברות שמעסיקות חרדיות, היא שקשה מאוד ליצר קשרי חברות בשל הפערים הללו. חשוב לעשות את המאמץ ובמקרה והנושא לא מתקדם, לפנות לעזרת אנשי מקצוע (מחלקת משאבי אנוש בארגון או יועצות ארגוניות חיצוניות). הפערים אמנם גדולים, אך בהחלט ניתנים לגישור בעבודה נכונה. אל תחששו מהשינוי. בסופו של דבר עולם העבודה והחברה הישראלית רק ירוויחו משילוב חרדיות, זהו אינטרס לאומי מובהק.

הפיכת עולם העבודה למגוון הוא משימה לאומית לא פשוטה ולעיתים קרובות נתקלים בהתנגדויות שונות. אנו רוצות להזכיר שבנטע אנו מאמינות בנשים ובמקומן של נשים בעולם העבודה, כל אחת על פי שאיפותיה ורצונותיה ולכן אנו קוראות לעובדות ולמנהלות לפתוח את הארגונים בפני נשים חרדיות ולהקל על קליטתן.

נשים במלחמה 

המצב כיום מביא איתו אתגרים שלא הכרנו: נשים משלבות בין קריירה לבית בתנאים בלתי אפשריים ונאלצות להתמודד עם ירידה בהכנסות ופגיעות בשוק העבודה. יחד עם זאת, הסולידריות הנשית נוכחת בכל הכוח, לצד יוזמות תמיכה חדשות. מוזמנות לקרוא עוד על המצב והפתרונות במאמר המלא.

לקריאה >

10 שאלות עם תחיה בן צור

כשהייתה ילדה, היא חלמה על מסעות ברחבי העולם ולא דמיינה שתהפוך למנהיגה בתעשייה. היא מוצאת השראה בציורים של פרידה קאלו, לומדת משגיאות העבר וממשיכה בכל הכוח גם בתקופות מאתגרות. אם הייתה יכולה לחזור אחורה בזמן, היא הייתה ממליצה לעצמה לסמוך על האינטואיציה שלה ולא לפחד לדרוש את מקומה. קבלו את תחיה בן צור – ראיון מלא באומץ, תובנות ועמידה נחושה על עקרונות.

לקריאה >

10 שאלות עם אפרת דגן

הכירו את אפרת דגן – אחת מהנשים הבולטות והמובילות בתחום הגיוס הטכנולוגי! עם 25 שנות ניסיון והובלה בגוגל ותעשיית ההייטק, אפרת משאירה חותם בכל מקום. המומחית שמנהיגה את הקריירות העתידיות והדור הבא של המקצוענים. איך היא עושה את זה? קבלו הצצה מעוררת השראה:

לקריאה >